Geld lenen moet verstandig

Heeft u een grote aankoop in het verschiet of zijn er grote onverwachte kosten in uw huishouden? Dan moet u natuurlijk genoeg geld hebben om dit te financieren, want dit is over het algemeen niet één twee drie geregeld. Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten en daarom zullen wij u adviseren over het eventueel lenen van geld. Uiteraard is het betalen van spaargeld de beste oplossing, maar dit is niet in elk geval te regelen.

Is lenen noodzakelijk?

Voordat u van plan bent om verschillende geldschieters met elkaar te vergelijken moet u kijken of u de aankoop kunt realiseren van eigen vermogen. Op deze manier zit u niet aan een langlopende lening vast en heeft u geen extra kosten. Bij een lening moet u natuurlijk rente betalen en dit kost uiteraard geld.

Ook moet u de hoogte van een eventuele lening bepalen, want veel mensen lenen veel te veel geld wat achteraf natuurlijk zonde is. Zo kunt u ook een minilening afsluiten. Dit zijn kleinere leningen van maximaal enkele duizenden euro’s en kunt u dan ook in een redelijk kort tijdsbestek aflossen.

Aanbieders vergelijken

Nadat u de hoogte van het te lenen bedrag heeft vastgesteld moet u kijken naar de verschillende aanbieders. Wanneer u dit voor het eerst doet zult u waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn zoveel kleine, maar ook grotere aanbieders dat u niet weet waar er op gelet moet worden.

Wij raden u aan om een aantal grote en kleine aanbieders met elkaar te vergelijken, zodat u van beide markten een idee heeft. U moet bijvoorbeeld kijken naar de mogelijke looptijden, de te betalen rente en de voorwaarden van een lening. Klinkt de mogelijke rente te mooi om waar te zijn? Dan is dit waarschijnlijk ook zo, want het kan niet zo zijn dat er enorme verschillen tussen aangeboden rentes zitten. Ga dit dus goed na voordat u een overhaaste beslissing maakt.